Artikel LoodsW in de Barneveldse Krant van januari 2022

Kringloopwinkel in Wekerom voor goede doelen

WEKEROM
Van boeken en curiosa tot speelgoed en kleding, je vindt het in kringloopwinkel LoodsW aan de Wekeromsedijk 2A in Wekerom. Het is de voortzetting van de befaamde rommelmarkt die de Hervormde Kerk jaarlijks in april in Wekerom hield. Freek Wolff Sinds 1978 is de jaarlijkse rommelmarkt in het dorp een begrip in de regio, terwijl in augustus 2020 als uitvloeisel Stichting Loodsverkoop Wekerom werd opgericht met een permanente plek en de naam LoodsW. ,,De leiders van de kerkclubs begonnen ooit met de kleinschalige verkoop van tweedehands spullen. Vanaf het begin af aan is de opbrengst voor het eigen jeugdwerk en Woord en Daad geweest”, legt bestuursvoorzitter Jan Kranendonk (50) uit. De rommelmarkt vond altijd plaats op de laatste zaterdag voor Koningsdag, in kerkgebouw Elim en een straatje met kraampjes. Dit groeide uit tot een regionaal fenomeen en een veel uitgebreidere kraamverkoop in de wijk. ,,Het werd eigenlijk onbeheersbaar groot”, zegt bestuurssecretaris Henk Blotenburg.

150 VRIJWILLIGERS
Blotenburg (65) glimlachend: ,,Het werd een soort jaarlijkse bijeenkomst om je familie en vrienden weer eens te zien. Op zo’n dag waren we dan met zo’n 150 vrijwilligers in touw, bij zo’n vijftig kramen. Er was catering bij, met oliebollen en broodjes bal. Het werd zo druk dat koopjesjagers en handelaren om 10.00 uur stonden te dringen voor het hek. In onze ogen werd het evenement te groot en ontstonden er risico’s die de commissie niet meer kon dragen. Want je moet wel de veiligheid waarborgen.”

ANDERE OPZET
In 2019 was daarom de laatste rommelmarkt. Er werd gekozen voor een andere opzet, met een nieuw bestuur. Het jongste lid van het driekoppig bestuur is Hendri van Luttikhuizen (28), actief als penningmeester voor LoodsW, in het dagelijkse leven aankomend accountant. ,,Het was gaaf om te doen”, blikt Hendri nog even terug op de rommelmarktjaren. ,,De laatste dagen voor het evenement was je tot laat nog bezig met sjouwwerk. Erg gezellig. Bovendien gaat een deel van de opbrengst naar het jeugdwerk, waar ik ook deel vanuit maak. Dat bracht elk jaar zo’n vijfduizend euro op, wat we vooral besteedden aan het zomerkamp.”

ASSORTIMENT
Nu is LoodsW gevestigd in een pand van Rene Beek, een kerklid die de ruimte verhuurt tegen een schappelijke prijs. Hier staan de artikelen netjes geselecteerd. Hiervoor zijn vijftien assortimenthouders aangesteld die het beheer voeren over de eigen productgroepen: gereedschap, boeken (plus cd’s en dvd’s), kleding, speelgoed, glaswerk, serviesgoed, bestek, huisraad, kantoorartikelen, hobby-spullen, kantoorartikelen, meubels, lampen, electronica, curiosa en overige spullen. Liefhebbers kunnen nu elke zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur kijken of er iets van hun gading bij is. E n keer in de week worden tweedehands spullen opgehaald bij mensen die hier afstand van doen.

OOK EEN NAASTE
Een omzet van ongeveer 40.000 euro bruto per jaar moet volgens Blotenburg haalbaar zijn, maar tot nu toe gooide corona nogal wat roet in het eten. Tachtig gedreven vrijwilligers zijn bij LoodsW betrokken, terwijl ook lokale ondernemers de winkel een warm hart toedragen. ,,Wij hebben het goed, maar we hebben ook een naaste. Dus is statutair bepaald dat we structureel tweederde deel van het netto resultaat bestemmen voor Woord en Daad”, besluit Kranendonk.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.